Vijesti i događaji

POLUGODIŠNJI PODATCI O KRIVOTVORENJU EURONOVČANICA

19. srpnja 2013. U prvoj polovini 2013. godine iz optjecaja je povučeno ukupno 317.000 novčanica eura. Tako je količina krivotvorina povučenih iz optjecaja od siječnja do lipnja 2013. za 26,3% veća od one povučene u istomu razdoblju 2012. te za 13,2% veća od količine zaplijenjene tijekom šest mjeseci koji su prethodili siječnju 2013.

Donja tablica prikazuje polugodišnje kretanje broja zaplijenjenih krivotvorina.

Razdoblje

2010./1.

2010./2.

2011./1.

2011./2.

2012./1.

2012./2.

2013./1.

Broj krivotvorina

387.000

364.000

296.000

310.000

251.000

280.000

317.000

U sljedećoj se tablici nalazi postotni prikaz udjela pojedinih apoena u ukupnomu broju krivotvorenih novčanica povučenih iz optjecaja u prvoj polovini 2013.

Apoen

5 €

10 €

20 €

50 €

100 €

200 €

500 €

Postotni udio:

0,3%

2,6%

38,0%

44,1%

12,4%

2,0%

0,6%

I dalje se najviše krivotvore novčanice od 20 € i 50 €. Tijekom proteklih šest mjeseci smanjio se udio krivotvorenih novčanica od 20 €, a udio krivotvorenih novčanica od 50 € blago se povećao. U prvoj polovini 2013. te su dvije novčanice zajedno činile 82,1% svih krivotvorina. Novčanica od 100 €, kao treća po učestalosti krivotvorenja, prilično je zaostajala s udjelom na razini 12,4% ukupnih krivotvorina. Udio ostalih apoena (5 €, 10 €, 200 € i 500 €) i dalje je vrlo nizak.

Većina (98,5%) krivotvorina povučenih u prvoj polovini 2013. pronađena je u zemljama europodručja, dok ih je u drugim državama članica EU-a izvan europodručja pronađeno tek oko 1,2%, a u drugdje u svijetu 0,3%.

Dok je u prvoj polovini 2013. došlo do povećanja otkrivenih krivotvorina, broj krivotvorenih novčanica zaplijenjenih 2012. godine bio je osobito nizak te je posljednji podatak usporediv s razinama iz prethodnih godina. U usporedbi s brojem originalnih novčanica eura u optjecaju (prosječno 15,1 milijarda u prvoj polovini 2013.) udio krivotvorina ostaje vrlo malen.

Rizik primitka krivotvorine vrlo je nizak, no šira bi javnost uvijek trebala biti na oprezu zbog mogućnosti prijevare, osobito u pogledu triju najčešće krivotvorenih novčanica, onih od 20 €, 50 € i 100 €. Stoga Eurosustav – tj. Europska središnja banka (ESB) i 17 nacionalnih središnjih banaka europodručja – neprestano savjetuju oprez prilikom primitka novčanica u gotovinskim transakcijama.

Nekrivotvorene novčanice mogu se lako raspoznati putem jednostavne provjere „OSJETI-POGLEDAJ-NAKREĆI“, opisane na mrežnim stranicama ESB-a o euru i mrežnim stranicama nacionalnih središnjih banaka Eurosustava. No, u slučaju dvojbe sumnjivu novčanicu treba izravno usporediti s nekom za koju se zna da je originalna. Svatko tko posumnja da je možda primio krivotvorinu treba stupiti u vezu s policijom ili – gdje to domaća praksa dopušta – s nacionalnom središnjom bankom. Na mrežnim stranicama ESB-a i nacionalnih središnjih banaka postoji mnoštvo informacija o zaštitnim obilježjima novčanica te o tome kako provjeriti njihovu autentičnost.

Eurosustav neprestano ulaže znatne napore kako bi osigurao da šira javnost bude dobro obaviještena o načinu prepoznavanja krivotvorenih novčanica, a osobama koje profesionalno rukuju gotovinom poručuje da uređaji za rukovanje i obradu novčanica mogu pouzdano prepoznati krivotvorine i ukloniti ih iz optjecaja.

Europska središnja banka
Glavna uprava za odnose s javnošću i jezične usluge
 Kaiserstrasse 29, D-60311 Frankfurt am Main
Internet: http://www.ecb.europa.eu

kontaktni podaci za medije

ACCESS TO MY ACCOUNT

Forgotten your password?

*Required data

Create an account

Feedback form

Feedback form for the download of materials

Please let us know how you intend to distribute our materials.

A confirmation of the availability of the publications requested will be sent to the name and address indicated in your account. If you would like to send the publications to another address, please indicate this below.

* Required data
** The publications are available free of charge from the ECB as long as stocks last.

Feedback form

Feedback form for the download of materials

Please let us know how you intend to distribute our materials.

* Required data

TERMS AND CONDITIONS

LETTER OF INTENT

We wish to use the electronic media and/or print media produced by the European Central Bank (ECB) to inform others. We declare that:
1. Any information or materials received from the ECB will be used for information purposes only.
2. We will not use the “€ OUR MONEY” logo for purposes that could be detrimental to the euro, or for commercial or advertising purposes, and we will adhere to the style guidelines provided in the Partnership Programme.
3. Any electronic materials, pictures, files or documents provided by the ECB will remain its sole property. The ECB will reserve its or third-party copyrights. We will not pass any information or materials received from the ECB to any third party, except for production purposes.
4. Should we use the original master files of materials prepared by the ECB, we will preserve the integrity of the text.
5. We pledge to follow the reproduction rules for euro banknotes and coins as published in the Official Journal of the European Union and available on the ECB’s website at www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/reproduction/html/index.en.html.
6. If we use electronic media online, we will include a link to www.new-euro-banknotes.eu and we will inform the ECB of the material used and where it has been used. We will forward the links.
7. We understand that stocks of ECB materials for distribution are limited. We will inform the ECB of the number of copies distributed, the means of distribution as well as the target groups.
On behalf of the company/institution mentioned above, we declare that we will refrain from using any materials either in printed or electronic form provided by the ECB until our membership of the Partnership Programme has been confirmed.
We will be liable for any damages incurred by the ECB should we not act in accordance with this Letter of Intent. We also understand that the ECB reserves the right to terminate our membership at any time.

DISCLAIMER

This privacy notice is made on behalf of the European Central Bank (ECB) and applies to Havas 360, its sub-contractors and all central banks referred to as data processors below.
When you fill in the form on the website http://www.new-euro-banknotes.eu/, we collect personal information directly from you in order to provide you with information on euro banknotes. Your data will be used only for that purpose. You cannot receive information if you do not complete the form.
We keep information on your activity with us and delete it after three years of inactivity. We are committed to ensuring that your information is secure. In order to prevent unauthorised access or disclosure, we have put in place physical, electronic and managerial procedures to safeguard and secure the information we collect online.
We use this personal information to deal with your request(s), manage your account and offer you other ECB publications.
We disclose this information to our sub-contractor CetSI and on a need-to-know basis to the relevant data processors.

A. Your choices

1) You have the right to see the information that we have about you and to get mistakes corrected by contacting Havas 360;
2) You have the right to delete your account with Havas 360.

B. Important

Your information is protected by European Union law. National data protection laws apply in relation to the technical and organisational security measures to be applied by the data processors mentioned below, unless the data processor is the ECB. Contact details for the European Data Protection Supervisor can be found at http://ec.europa.eu/justice/data-protection/bodies/supervisor/index_en.htm.

C. How to reach us

C.2.2 Data processor for Member States and third countries

See data controller.

D. Final provisions

Data controllers may change this privacy notice from time to time by updating this page. You should check this page occasionally to ensure that you are satisfied with any changes. This privacy notice is effective from 22 November 2013.

you have to accept conditions